Molt lluny de qualsevol altre lloc

Havent rebut la invitació per a impartir un seminari el Dia de la Dona, prenent com a base una exposició hipotètica sobre el tema de la memòria, vaig decidir, doncs, dissenyar-lo a partir del treball de catorze dones i quatre col·lectius, entre els quals hi ha artistes, escriptores, dramaturgues, investigadores, compositores, dissenyadores i arquitectes.

La proposta pren com a punt de partida el títol “Molt lluny de qualsevol altre lloc” d’una de les obres de l’escriptora Úrsula Le Guin, autora d’assaig, poesia i ciència-ficció feminista. Entre la seua producció, és aquesta una novel·la insòlita, sense a penes traços de fantasia, que conta la relació entre dos adults joves que centren les seues vides en el seu futur i per als quals el passat és una cosa aliena i fora de tot interés. El títol de Le Guin serveix ací per a situar-nos en un pla evocatiu de situacions específiques, cada una singular, única i allunyada de totes les altres. Com així ho és cada instant quan succeeix, però la transcendència del qual es descobreix amb la distància que atorguen el temps i l’experiència.

53d1fce768b5bb0112b829da5d63127f94a6e0a8

Rosa Pera

Rosa Pera Roca (Barcelona 23 de febrer de 1966) és una crítica d’art, docent, assessora en gestió cultural i comissària d’art contemporani espanyola. Directora Fundadora del Centre d’Art Contemporani. Bòlit, Girona (2008-2012). Membre del primer Comitè executiu de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB 2009-2012). Directora del Màster “Direcció i Disseny de Projectes Expositius” (Elisava. Escola de disseny i enginyeria de Barcelona, 2006-2011).

Rosa Pera és llicenciada en Geografia i Història especialitat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, en la mateixa universitat va estudiar Filosofia. Com a professional independent, prompte va començar a treballar en la gestió cultural en diferents àmbits com la producció de programes i projectes artístics, comissariat d’exposicions, la crítica d’art i la docència. L’any 2001, en la Fundació La Caixa de Barcelona en el cicle ARTenlinea disserten sobre l’art i Internet, el Net Art, conformant-se aquest com un nou subjecte de l’art actual, juntament amb l’artista i teòric Daniel García Andujar amb el títol “Des del criticisme dels mitjans”.

Foto: Rosa Pera